Tiens Renaissancekoor

Op maandagvond 18 april 1988 klinkt rond kwart na acht in de Broekstraat in het college van Tienen Koor groepsfoto grijseen nieuw geluid... ‘A lieta Vita, amor c’invita, fa lala lala lala’..
Enkele oud-leden van het Tiens Kamerkoor willen enige tijd na het afscheid van hun dirigent, Lou Van Cleynenbreugel, met iets nieuw beginnen en vooral, blijven zingen. Vrienden en kennissen worden opgetrommeld en een koor wordt herboren.

Yvan Borgers, een renaissanceliefhebber en –kenner, is één van de initiatiefnemers én de eerste dirigent van het koor. Hij doopt het koor tot ‘Tiens Renaissancekoor’ (TRK).

Het koor zingt elke maandagavond in ’t Koelieske, de kleine toneelzaal van het College. Op 18 december 1988 geeft het koor er zijn eerste kerstconcert.

Het TRK blijft, ook tot op vandaag, een ongebonden koor met een repertoire van religieuze
en profane liederen.

Yvan leidt het koor tot in 1993.concert vogelperspectief

Jaak Willemse , eveneens oud-lid van het Tiens Kamerkoor, wordt de nieuwe dirigent. Jaak breidt het repertoire uit, met ondermeer Duitse romantiek, Oost- Europese volksliederen en arrangementen van hits van o.m. The Beatles en Simon & Garfunkel.

Albert Nassen volgt hem op. Albert zingt in het TRK en verscheidene andere koren, leidt in de St Gertrudiskerk te Landen het Caeciliakoor. Hij is er ook organist. Zoals Jaak is Albert een romanticus met een sterke band met hedendaagse koormuziek. Hij onderhoudt goede contacten met andere dirigenten en componisten en heeft een speciale voorliefde voor Gregoriaans.

Met Albert behaalt het koor onder meer in 1999 de ‘Jan Vermulst’ prijs op de internationale koorwedstrijd in Heythuysen (Nederlands Limburg), alsook herhaaldelijk een mooi resultaat op het provinciaal koortornooi. Onder zijn leiding neemt het TRK deel aan verscheidene festivals, brengt het heel wat concerten en neemt in september 2003 deel aan ‘Carmina Burana’ in de stadsschouwburg te Leuven. Een ander hoogtepunt is beslist de deelname aan Pars pro Toto, Sacred Places in 2000.

Albert heeft het koor gedurende niet minder dan vijftien jaar geleid. In de lente van 2013 treedt Liesbet Coenen aan als nieuwe dirigent. Liesbet zet de traditie van een gevarieerd programma voort en legt de lat weer een stukje hoger. Met haar brengt het koor in 2014 een jubileumconcert voor zijn 25 jaar. Een benefietconcert voor “Mensen In Nood” in de Sint-Germanuskerk wordt de afsluiter voor het jaar 2014.

Leden komen en gaan, maar vele leden zingen reeds lang in het TRK. Het koor telt vandaag een vijfentwintig enthousiaste leden. Er kan nog wel eentje bij, vooral bij de mannenstemmen. Het (profane) TRK zingt nog steeds (religieuze en profane) muziek op maandagavond in de kapel van de kliniek van de Broeders Alexianen aan de Veldbornstraat te Tienen en heeft nog enkele mooie concerten gepland in de nabije toekomst.